Frisse en lichte rosé
Rosé wordt voornamelijk gemaakt van het sap en de schillen van blauwe druiven. In dit opzichte is rosé niet anders dan rode wijn. Toch is het eindresultaat, na het maken van de wijn, totaal anders. Het verschil zit hem in het feit dat de druivenschillen minder lang bij de druivensap zitten dan bij rode wijn. Dit veroorzaakt dan ook het kleur- en smaakverschil. De wijnmaker bepaalt wanneer de schillen van het sap worden gescheiden. Dit gebeurt wanneer hij vindt dat de wijn de goede kleur heeft gekregen. De scheiding van het sap en de druivenschillen betekent niet dat de gisting hier ook stopt, het gistingsproces gaat namelijk na de scheiding gewoon door. Hoe langer de wijnmaker de schillen bij het sap laat, hoe sterker de smaak van de rosé uiteindelijk wordt.
Verboden
Het is verboden om rosé te maken door gewoonweg rode wijn en witte wijn te mixen. De smaak is hierdoor namelijk bij lange na niet hetzelfde als bij echte rosé en het wordt hierdoor gezien als namaak wijn. Alleen in de champagnestreek is het toegestaan om rode wijn met witte wijn te mengen. Dit komt door het feit dat er anders geen rosé champagne kan worden gemaakt.
Rosé productie
Het grootste deel van de rosé productie wordt gedaan in Frankrijk. Ondanks dat rosé maar 10% van de totale wijnproductie uitmaakt, wordt een kwart hiervan in Frankrijk geproduceerd. De landen waar, naast Frankrijk, ook rosé word geproduceerd zijn Spanje en Duitsland. Buiten Europa is er bijna geen productie van rosé te vinden.
Rose wordt, net zoals witte wijn, voornamelijk koud gedronken. Al is dit wel een kwestie van persoonlijke smaak, rosé kan namelijk ook koel worden gedronken in plaats van koud.
Terug naar overzicht